Nofollow en dofollow tags zijn beide attributen die worden gebruikt in HTML om aan zoekmachines te laten weten of een link gevolgd moet worden of niet. Het verschil tussen de twee heeft te maken met hoe zoekmachines de links behandelen en welke invloed ze hebben op de SEO van een website.
Dofollow links dragen bij aan de autoriteit van een website. Hoe meer kwalitatieve dofollow links een website heeft, hoe hoger de kans dat deze goed scoort in zoekmachines. Maar het doet er natuurlijk wel toe waar naar toe gelinkt wordt. Is dit een advertentielink of een link naar een website die niet in verband valt te brengen met het onderwerp waar je eigen website over gaat, dan span je het paard achter de wagen.
Hier moet tevens bij worden aangetekend dat een website die 100% dofollow links heeft zijn geloofwaardigheid juist niet ondersteund. Over het algemeen wordt een verhouding van 80/20 als een geloofwaardige verdeling aangehouden.
Wat is eigenlijk een dofollow link?
Een dofollow link is een standaard hyperlink die zoekmachines volgen wanneer ze een webpagina crawlen. Dit betekent dat wanneer een zoekmachinebot een dofollow link tegenkomt, deze de gelinkte pagina zal volgen en de waarde van die link zal doorgeven aan de gelinkte pagina. Dofollow links spelen een belangrijke rol in het opbouwen van de autoriteit en het verbeteren van de ranking van een website in zoekmachines.
Wat is een nofollow link?
Een nofollow link is een hyperlink waarbij de nofollow-tag is toegevoegd aan de HTML-code. Deze tag vertelt zoekmachines om de link niet te volgen en geen waarde door te geven aan de gelinkte pagina. Nofollow links worden vaak gebruikt wanneer een website niet wil dat de link invloed heeft op de ranking van de gelinkte pagina. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij betaalde links, gebruikersgegenereerde content of links naar pagina's met lage kwaliteit.
Waarom is het belangrijk om nofollow en dofollow links goed te verdelen voor SEO?
Het correct gebruik van nofollow en dofollow links is essentieel voor een effectieve SEO-strategie. Hier zijn een paar redenen waarom:
- Autoriteit opbouwen: Dofollow links dragen bij aan de autoriteit van een website. Hoe meer kwalitatieve dofollow links een website heeft, hoe hoger de kans dat deze goed scoort in zoekmachines. Gebruik dan ook geen dofollow links naar onderwerpen die niet aansluiten bij jouw expertise.
- Natuurlijk linkprofiel: Een natuurlijk linkprofiel bestaat uit een mix van dofollow en nofollow links. Te veel dofollow links zonder nofollow links kunnen worden gezien als verdacht door zoekmachines en kunnen leiden tot een lagere ranking. Houd maximaal 80% aan.
- Linkjuice behoud: Door nofollow links te gebruiken voor bepaalde pagina's of links die niet relevant zijn voor de SEO van een website, behoudt de website de waarde van zijn dofollow links voor belangrijke pagina's.
- Conformiteit met richtlijnen: Zoekmachines zoals Google hebben richtlijnen opgesteld voor het gebruik van nofollow links, met name bij gesponsorde content en betaalde links. Het niet naleven van deze richtlijnen kan leiden tot een lagere ranking of zelfs een straf voor de website.
Het is dus belangrijk om een goede balans te vinden tussen dofollow en nofollow links om de SEO van een website te optimaliseren. Door dofollow links te gebruiken om autoriteit op te bouwen en nofollow links te gebruiken waar nodig om het linkprofiel natuurlijk te houden en te voldoen aan de richtlijnen van zoekmachines, kan een website zijn positie in de zoekresultaten verbeteren en het organische verkeer vergroten.
De andere helft van het verhaal
De do- en nofollow tags vermeld bij een link zijn maar de helft van het verhaal. Het anker, daar waar de link aan wordt verbonden geeft pas echt richting aan de SEO waarde.
Wat is een ankertekst?
Een ankertekst, ook wel bekend als anchor text, is de zichtbare tekst van een hyperlink. Het is het deel van de tekst waarop je kunt klikken om naar een andere webpagina te gaan. Ankerteksten zijn belangrijk omdat ze niet alleen gebruikers vertellen waar de link naartoe leidt, maar ook zoekmachines helpen begrijpen waar de gelinkte pagina over gaat.
Waarom is de ankertekst belangrijk voor SEO?
Relevantie: De ankertekst geeft aan zoekmachines context over de gelinkte pagina. Wanneer de ankertekst relevant is voor de inhoud van de gelinkte pagina, kan dit bijdragen aan een betere ranking voor gerelateerde zoektermen.
Keyword optimalisatie: Door relevante zoekwoorden of zoekwoordzinnen in de ankertekst op te nemen, kan een website zijn positie verbeteren voor die specifieke zoektermen. Het is echter belangrijk om hier voorzichtig mee te zijn en niet te overdrijven, omdat overmatig gebruik van zoekwoorden als ankertekst als spam kan worden beschouwd.
Gebruikerservaring: Duidelijke en informatieve ankerteksten verbeteren de gebruikerservaring omdat ze gebruikers helpen te begrijpen waar de link naartoe leidt voordat ze erop klikken. Dit kan leiden tot een hogere klikfrequentie (CTR) en meer betrokkenheid op de website.
Linkprofiel diversificatie: Door verschillende soorten ankerteksten te gebruiken, zoals merknamen, exacte zoekwoorden, lange zinnen of algemene termen, kan een website een natuurlijk en divers linkprofiel opbouwen, wat gunstig is voor SEO.
Betrouwbaarheid en autoriteit: Ankerteksten die consistent en betrouwbaar zijn, dragen bij aan de geloofwaardigheid en autoriteit van een website. Dit kan de kans vergroten dat andere websites naar jouw website linken, wat weer gunstig is voor SEO.
Conclusie:
De ankertekst van een hyperlink speelt een cruciale rol in de SEO-strategie van een website. Door relevante zoekwoorden op te nemen, een goede gebruikerservaring te bieden en een divers linkprofiel op te bouwen, kan een website haar zichtbaarheid en ranking in zoekmachines verbeteren. Het is belangrijk om de ankertekst zorgvuldig te kiezen en te optimaliseren om het volledige potentieel van hyperlinks voor SEO te benutten.
support
Heb je behoefte aan ondersteuning op het gebied van SEO? Stuur dan een e-mail naar: support@atsites.nl
Wat anders: Ben jij foutloos?
Nou ja, wij in ieder geval niet. Maar ons werk bestaat wel voor een belangrijk deel uit fouten oplossen. Fouten oplossen op websites tenminste. En het beeld dat zich voltrekt, is dat hoe minder fouten er op een website voorkomen, des te beter kan je de concurrentie aan met andere websites in het streven naar een hogere positie in Google. Een paar van die fouten hebben we gebruikt op een top 1o samen te stellen.
Lees hem eens door, wellicht kan het ook jou helpen in je concurrentiestrijd!
👇 Vul in en hij komt naar je toe: