WHOIS. Afschermen Persoonsgegevens mag niet.

WHOIS. Afschermen Persoonsgegevens mag niet.

yoast gebruiken amsterdam

Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing.
Ook dan is het onbeperkt publiekelijk toegankelijk maken van WHOIS-gegevens in strijd met de wet.

Het onbeperkt publiekelijk toegankelijk maken van WHOIS-gegevens van domeinnaamhouders door Nederlandse registries is in
strijd met de huidige Nederlandse privacywetgeving. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft dit geschreven aan een Nederlandse beheerder van domeinnaamextensies. WHOIS-gegevens zijn de naam, het adres, e-mailadres en telefoonnummer van domeinnaamhouders.

Openbaarmaking van deze persoonsgegevens is niet noodzakelijk. Toegang tot de gegevens van domeinnaamhouders is vanzelfsprekend mogelijk als dat bijvoorbeeld om technische redenen noodzakelijk is. Of voor partijen zoals justitie en politie, die daartoe wettelijk bevoegd zijn. Dit noemen we ‘getrapte toegang’.

Dat concludeert de Autoriteit Persoonsgegevens naar aanleiding van een verzoek van een Nederlandse registry om zich hier over uit te spreken. De Icann, die verantwoordelijk is voor de uitgifte van top-level-domeinen, vereist van registrars en registries dat ze publiekelijk toegang bieden tot de WHOIS-database met daarin de naam, het adres, e-mailadres en telefoonnummer van domeinnaamhouders.
Dit is met name om contact met de domeinnaamhouder mogelijk te maken.

Het onbeperkt toegankelijk maken van de persoonsgegevens heeft volgens de AP ongewenste gevolgen voor burgers, die de gegevens her en der op allerlei sites terug zouden zien. Ook de verzamelde Europese privacytoezichthouders verklaarden onder paraplu van de Artikel 29 Werkgroep al eerder zich zorgen te maken over de openbaarmaking. Overigens kunnen registries en registrars die een conflict constateren met lokale privacywetten, wel aankloppen bij de Icann, die beoordeelt dan of er een uitzondering gemaakt moet worden.

Reageer

*Vul alle velden volledig in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Blogs

yoast gebruiken amsterdam
Geschreven door Jan Atsma | 16 mei 2019
10 tips over uitgaande links
11 feiten over uitgaande links in SEO teksten: zo zit het Zoekmachine optimalisatie bestaat in grote lijnen uit goede content, geoptimaliseerde website-techniek en een waardevol linkprofiel. Dit laatste omvat zowel...
Geschreven door Jan Atsma | 29 augustus 2018
Wie coacht de coach? Een bespiegeling van de zzp-er.
Nederland, het land van de coaches. Onze dienstensector is één van de grootste ter wereld. Het aantal ZZP coaches is bijna niet meer te tellen. Niet in de laatste plaats...
Geschreven door Jan Atsma | 8 augustus 2018
Nieuw samenwerkingsverband webdesign, Gerwin Janssen
Onze basis verbreden Onze onze activiteiten op het gebied van webdesign een bredere basis te geven, zijn we een nieuw samenwerkingsverband aangegaan met Gerwin Janssen, webdesigner en illustrator.  Gerwin is...